Over Hetty Koelewijn

Hetty Koelewijn beleeft veel plezier aan het lesgeven. Daarnaast treedt ze zelf op als zanger of als begeleider van een koor of solist. Muziek maken geeft haar veel vrolijkheid en energie.

Opleiding

Hetty Koelewijn studeerde piano, zang en orgel aan het Utrechts conservatorium. Ook volgde ze kerkmuzieklessen, improvisatielessen en koordirectie. In 1984 studeerde ze af. Ze deed een AMV-opleiding en een aantal Kurt Thomas-cursussen voor Koordirectie. Ze vindt het zingen en de stem zoiets geweldigs dat ze zich verder specialiseerde in zang door het volgen van zanglessen en Masterclasses en een cursus Spreek- en Zangstem aan de Universiteit van Utrecht.

Ervaring

Hetty heeft sinds 1985 een eigen muziekschool in Bunschoten. Daar geeft ze piano-, zang- en orgellessen en stemvormingscursussen. Daarnaast was ze van 2002 tot 2016 als zangdocent verbonden aan de Muziekschool Woudenberg.

Ze heeft een aantal koren gedirigeerd, waaronder kinder- en jeugdkoren. Momenteel werkt ze met koren en zanggroepen op projectbasis. Als sopraan trad ze regelmatig solistisch op. Ze zingt in diverse koren, o.a. MUSA o.l.v. Peter Dijkstra, het Nieuw Bach Ensemble o.l.v. Krijn Koetsveld, het Amersfoorts Bachcantate Koor en ze is invaller bij de Domcantorij in Utrecht. Sinds 2013 is Hetty cantor-organist bij Ipse de Bruggen in Zwammerdam.

“Muziek verrijkt je leven!”

Hetty: “Ik vind het waardevol om mooie dingen te doen. Muziek maakt het leven mooier. Mensen iets leren doe ik graag. Al van jongs af aan zit dat in mijn bloed. Muziek maken ook. Vanaf mijn 4e jaar zat ik achter het orgel. En later kwamen daar hoorn, piano en zang bij.”

“Ik vind het fijn om het beste uit iemand te halen. Om de muziek mooi te laten klinken. Muzikaal en ontroerend spelen en/of zingen. Daarvoor is een gedegen ondergrond nodig: een goed ritmegevoel, een goede techniek, notenkennis, theorie van de muziek, structuur van de muziek. Maar wel met aandacht voor iemands persoonlijke kwaliteiten en bagage. Ik houd van mooie dingen. Een instrument, een toon, een zangstem, het kan zo mooi klinken! De rillingen over je rug. Sfeer, aandacht en zorg zijn daarom ook belangrijke thema’s in mijn lessen.”

“Door de zanglessen die ik op het conservatorium kreeg, leerde ik ademend spelen. Dat wil ik mijn leerlingen meegeven. Pianisten en organisten worden dan ook heel goede begeleiders. Zangers krijgen een goede basistechniek waarbij ze vrij en zuiver leren zingen.”

Reviews van leerlingen

Ik zit nu een jaar op pianoles en ik vind het heel erg leuk en gezellig. Bij juf Hetty heb ik al heel snel geleerd om mooie stukjes te spelen! Ze geeft veel tips en let erop hoe ik het doe en hoe het beter kan. De groepsles vind ik ook super leuk! Groetjes Marèl
Luus M
Luus M
Ik was op zoek naar iemand die mij wilde begeleiden bij de eerste stappen om te leren zingen. Best spannend, zeker als je nog nooit een noot gezongen hebt... Maar ik vind het ontzettend leuk en leerzaam ! Er zit een duidelijke structuur en opbouw in de lessen. Hetty geeft op een positief kritische manier les en ze straalt liefde voor het vak uit. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk !
Ermelinde Bult
Ermelinde Bult
Ik zit al paar jaar bij juf Hetty op piano les. Ik vind het erg leuk want juf Hetty geeft veel tips over hoe ik het goed kan leren spelen. Ze blijft ook altijd rustig, maar let wel goed op of je goed speelt. Mijn moeder mag altijd blijven kijken dat is fijn, want dan kan zij mij thuis helpen. We hebben een paar keer in het jaar groepslessen, deze vind ik erg leuk omdat ik dan ook de andere kinderen zie en het is leerzaam en leuk.
Tanja Schaap
Tanja Schaap
Onze dochter zit inmiddels al 5 jaar op pianoles bij Hetty. De eerste jaren ging ik altijd mee naar de les. Inmiddels gaat onze dochter zelf naar de les en ga ik af en toe nog eens mee. Hetty is een gedreven en deskundige lerares die aansluit op het tempo en mogelijkheden van de leerling. Hetty regelt soms een kerk waar alle leerlingen een aantal muziekstukken laten horen. Hier hebben wij al een paar keer van genoten. Kortom: wij zijn heel tevreden over de pianolessen bij Hetty Koelewijn.
Margreet Laseur
Margreet Laseur
In 2019 ben ik bij Hetty begonnen met pianoles. Tot op de dag van vandaag heb ik daar nog geen spijt van gehad. Ik mocht mijn talent voor muziek ontdekken, inmiddels heb ik ook zangles. Muziek maken is prachtig en geeft rust. Je komt in een andere wereld. Er moet daarentegen wel gewerkt worden, er komt niks vanzelf. Dat geeft weer structuur en je houdt je hoofd helder. Hoe hoog leg jij de lat? Bij Hetty maakt het niet uit hoe hoog je de lat legt. Die leg je namelijk zelf. Hetty zal je behandelen naar hoe jij het wil. Je kan laagdrempelig instappen, maar ook als je al vergevorderd bent. Je wordt in ieder geval behandeld als een professional. Wil je groeien in het maken van muziek of als zanger(es). Zet de stap en ga naar Hetty!
Steven van Diermen
Steven van Diermen
Quality Uitstekend Najaar 2012 ;Stemvorming lessen bij Hetty Koelewijn, een gedreven zang docente, een korte terug blik: Je leert in een kort tijdsbestek, op een vriendelijke en adequate manier , dat een ontspannen manier van ademhaling echt de basis vormt voor het juiste gebruik van je stem. Zingen behoort zonder stress te zijn, en dat leer je op een leuke manier. Zelf kon ik het geleerde direct toepassen bij het koor waar ik zing. Hetty weet met haar aanstekelijke enthousiasme meer uit je zelf te halen dan je eerst had gedacht. Zij leert je de basis stemvorming op een methodische en prettige manier in een kleine groep van acht personen. Ook is er ruim voldoende aandacht om zuiver te leren zingen, door een heel directe aansturing. In ons groepje was het heel leuk om dit zo samen te oefenen en te zingen. Ook als je niet in een koor zingt: zeker doen die stemvorming! Het is niet moeilijk het geleerde dagelijks toe te passen.
Koos Knuit
Koos Knuit