Orgelles

Orgel oubollig? Helemaal niet! Het orgel is juist een heel rijk instrument. Zoals de componist César Franck zei: “Mon orgue, c’est mon orchestre” (mijn orgel is mijn orkest). Het orgel heeft heel veel verschillende stemmen (registers), die allemaal een eigen klankkleur hebben. En met verschillende registercombinaties kun je nog veel meer klankkleuren maken. Een heel bijzonder instrument.

Naast traditionele kerkmuziek wordt het orgel ook gebruikt in moderne stukken. Die muziek met bijzondere geluidseffecten geven het orgel een heel nieuwe dimensie.

Een orgel is een instrument voor iedereen. Vanaf 7 jaar kun je les krijgen, maar orgelspelen is er ook zeker voor ouderen. Het is nooit te laat om te beginnen.

In de les is aandacht voor ritme, notenleren, een goede houding, een goede basistechniek en eventueel zang. Daarnaast wordt gewerkt aan muzikale expressie. Een klein liedje kan al mooi klinken!

Gevorderde leerlingen krijgen harmonieleer, theorie, en leren psalmen harmoniseren. Ze leren ook ademend spelen en zingend denken, waardoor het uitstekende begeleiders worden. Daarnaast worden mooie stukken uit de orgelliteratuur gespeeld. De lessen kunnen op een kerkorgel gegeven worden.

Ongeveer vier keer in het jaar kun je meedoen aan groepslessen. Ook organiseer ik excursies naar een grote kerk met een mooi orgel of naar een orgelbouwer.

Ik leid leerlingen op tot kerkorganist en tot het toelatingsexamen van het conservatorium. Mijn leerlingen worden creatieve zelfstandige spelers. Ze worden begeleiders, kerkorganisten en geven concerten.

Lijkt orgelles je wel wat? Informeer naar de mogelijkheden.