Orgelles

OrgellesOrgel oubollig? Helemaal niet! Het orgel is juist een heel rijk instrument. Zoals de componist César Franck zei: “Mon orgue, c’est mon orchestre” (mijn orgel is mijn orkest). Het orgel heeft heel veel verschillende stemmen (registers), die allemaal een eigen klankkleur hebben. En met verschillende registercombinaties kun je nog veel meer klankkleuren maken. Een heel bijzonder instrument.

Naast traditionele kerkmuziek wordt het orgel ook gebruikt in moderne stukken. Die muziek met bijzondere geluidseffecten geven het orgel een heel nieuwe dimensie.

OrgellesEen orgel is een instrument voor iedereen. Vanaf 7 jaar kun je les krijgen, maar orgelspelen is er ook zeker voor ouderen. Het is nooit te laat om te beginnen.

In de les is aandacht voor ritme, notenleren, een goede houding, een goede basistechniek en eventueel zang. Daarnaast wordt gewerkt aan muzikale expressie. Een klein liedje kan al mooi klinken!

Gevorderde leerlingen krijgen harmonieleer, theorie, en leren psalmen harmoniseren. Ze leren ook ademend spelen en zingend denken, waardoor het uitstekende begeleiders worden. Daarnaast worden mooie stukken uit de orgelliteratuur gespeeld. De lessen kunnen op een kerkorgel gegeven worden.

Ik leid leerlingen op tot kerkorganist en tot het toelatingsexamen van het conservatorium. Mijn leerlingen worden creatieve zelfstandige spelers. Ze worden begeleiders, kerkorganisten en geven concerten.

Ongeveer vier keer in het jaar worden er groepslessen georganiseerd, waaraan je mee kunt doen. Ook organiseer ik excursies naar een grote kerk met een mooi orgel of naar een orgelbouwer.
 

Ik heb van Hetty veel geleerd in de vrij korte periode dat ik orgelles van haar had.
Voordat je gaat spelen, moet je lekker zitten. Het gewicht van je armen doet het werk, niet alleen maar de spierkracht van je vingers. Zorg voor een blij gevoel in je hoofd als je speelt. Dat pikken de mensen die naar je luisteren op. Adem mee met de zingende mensen als je samenzang begeleidt.
Vooral aan die laatste twee tips – vrolijk hoofd en meeademen – denk ik elke zondag als ik de samenzang begeleid. En ik geef Hetty’s adviezen regelmatig door aan anderen.

Peter Sneep
Share Button