Sinds 1 oktober 2015 is Hetty Koelewijn dirigent van Sursum Corda. We gaan met haar in gesprek.
Je eerste concert met ‘Sursum Corda’ is meteen een jubileumconcert, hoe is dat?
Ja, dat is bijzonder en heel leuk. Dit 90 jarige koor is beslist niet stoffig of uitgeput maar staat open voor nieuwe dingen. Sursum Corda is een heel leuk koor. De gemiddelde leeftijd is vrij hoog en ik zou het koor graag wat jonge leden gunnen, maar het is een energiek koor. De mensen, ook de oudere, willen graag leren, ze doen aan stemvorming en de meesten staan open voor nieuwe muziek.
Je bent in het dorp bekend door je muziekschool maar niet als dirigent, hoe kwam je bij Sursum Corda?
Eigenlijk heeft dat alles met elkaar te maken. Ik geef ook zangles en stemvorming op mijn muziekschool en veel koorleden hebben ontdekt dat dat echt helpt bij het zingen in een koor. Je leert je stem beter gebruiken, je adem te laten stromen en zuiverder te zingen. Marijke Koelewijn van Sursum Corda kwam vragen of ik koorscholing wilde geven aan de sopranen. Dat beviel goed en ik werd gevraagd dat ook op me te nemen voor de andere stemgroepen. Toen de vorige dirigent aangaf te willen stoppen werden er proefdirecties gedaan door verschillende sollicitanten. Mij werd gevraagd ook mee te doen en ik ben dankbaar dat ik de nieuwe dirigent mocht worden.
Je hebt orgel-, piano- en zangles gestudeerd aan het conservatorium. Heb je ook ervaring met het dirigeren van koren?
Op het conservatorium heb ik ook koordirectie gestudeerd en daarna heb ik me in het dirigeren verder bekwaamd door het volgen van dirigentencursussen van de Kurt Thomas Stichting. Ik heb ervaring opgedaan als dirigente van kinder-en jeugdkoren en ook bij een gemengd koor in Nijkerk en Hoogland. Heel leuk vond ik ook het leiden van het jongerenkoor Credo. Mijn liefde voor de kerkmuziek heeft ertoe geleid dat ik ook regelmatig met een zanggroep van de Immanuelkerk programma’s heb ingestudeerd en gezongen tijdens diensten en vieringen. Op dit moment ben ik cantor-organist in Zwammerdam bij Ipse de Bruggen en cantor in Apeldoorn (GKV).
Sursum Corda betekent ‘de harten omhoog’.
Ja, een prachtige naam en het mooie is dat die naam precies past bij dit koor. Deze instelling merk ik echt bij dit koor. Verschillende koorleden maken van alles mee: ziekten, moeiten, operaties enz. maar ze blijven moed houden en ze blijven komen. Er wordt gezongen met overtuiging en iedereen wil toewerken naar een mooi concert. Daar heb ik bewondering voor. Levenskracht!
Een Koelewijn voor een Spakenburgs koor, gaat dat?
Eigenlijk gaat dat heel goed. De oudere mensen kennen Henk ter Haar nog, ‘de zingende groenteboer’. Hij kwam ook groenten en fruit verkopen bij mijn opa en oma en was heel muzikaal.Ik vond dat boeiend. Nu staat er een Koelewijn voor het koor, weer een Spakenburger. Grappig is het ook wel. De koorleden zijn behalve gezellig ook superdirect en dat ben ik ook. Ik wil graag het beste uit de mensen halen. De menselijke stem is zoiets moois en door er goed mee om te gaan is er zoveel mogelijk! Ik ben daar enthousiast over maar ik ben ook kritisch. Op een kooravond moet er gerepeteerd worden. De meeste mensen kunnen daar goed mee omgaan, dat is leuk! Natuurlijk is er ook ruimte om de stukken lekker door te zingen. Voor het gezellige kooruitje ter ere van het jubileum schreef een koorlid een liedje over mij. Het ging over zangles en het ‘inzingen’ met de klanken ‘mom-mom-mom’, hij vulde het aan met ‘brom-brom-brom’ omdat ik niet altijd meteen tevreden ben. Een hilarisch liedje van een enthousiast koorlid, superleuk! De zangers, ook de oudere, begrijpen overigens prima dat je stem het gewoon niet goed doet zonder opwarmoefeningen. Net zoals een sporter zijn spieren moet opwarmen, zal een zanger zijn stem en ademhalingsspieren moeten opwarmen.
Hoe zien de repetities eruit?
We repeteren in de Samenklank, het prachtige muziekgebouw aan de Bikkersweg, een praktische en fijne locatie. De koorleden, enkele vijftigers maar ook ouderen, houden van gezelligheid en ontmoeting. Maar ze kunnen ook heel hard werken. Er wordt aan stemvorming gedaan en aan het repertoire gewerkt. Dat repertoire is divers. We zingen op dit moment bijv. veel Taizéliederen om de mensen naar elkaar te leren luisteren en zo echt zuiver te zingen. Maar ook klassiek religieuze liederen komen aan de orde en liederen uit Opwekking.
Het komende concert heeft als thema: Lof aan de Heer, kun je al iets vertellen over het programma?
We zingen Gods lof, lofliederen over de schepping, enkele Taizé-liederen, muziek uit de Schöpfung van Haydn, Psalm 8 en nog meer moois. Het wordt een heel divers programma met instrumentalisten en zangsolisten.
Het wordt een feestelijke avond. Ik zou zeggen: kom 19 november om half acht naar de Zuiderkerk om te luisteren.
Dit interview verscheen op 26 oktober 2016 in De Bunschoter
Meer informatie over dit concert?
Lees het in de agenda
Meer actueel nieuws over Hetty Koelewijn?
Kijk op de facebookpagina van Muziek- & Zangschool Hetty Koelewijn