Feestelijk jubileumconcert Sursum Corda

Sursum Corda 90 jaar: jubileumconcert op zaterdag 19 november, dirigent Hetty Koelewijn
Zaterdag 19 november geeft de christelijke koorvereniging Sursum Corda een concert om het 90-jarig bestaan te vieren. Diverse instrumentalisten en zangsolisten verlenen hun medewerking aan dit feestelijke concert. De muzikale leiding is in handen van Hetty Koelewijn.
Het thema van het concert is ‘Lof aan de Heer!’.

Een 90-jarige heeft al een lange historie, zo ook de christelijke koorvereniging Sursum Corda. Die geschiedenis begon op een zondagmiddag in 1926. In het zaaltje van Eef van Zeger werd het koor opgericht en vonden de eerste repetities plaats onder leiding van Henk Sjaardema. De zangers wilden hun geloof uitzingen en delen met toehoorders. Zingen maakt blij en door een geestelijk lied te zingen geef je stem aan je geloof. De naam van het koor betekent dan ook ‘De harten omhoog’.

De 90 jaar oude vereniging kende in haar bestaan hoogtepunten van mooie concerten en concertreizen maar ook diepe dalen als het ledental een minimum dreigde te bereiken. Maar… het geestelijke lied bleef klinken. Diverse dirigenten hadden de leiding van het koor en drukten hun stempel op de koorklank en het repertoire. Door de jaren heen verhuisde het koor van het Volksbelang, via Kostverloren naar de Woelige Hoek om tenslotte in 1998 het mooie muziekgebouw ‘de Samenklank’ te betrekken, samen met muziekpartners ‘Excelsior’ en ‘Hosanna’. Iedere woensdagavond vinden daar de repetities plaats. Sinds oktober 2015 heeft Hetty Koelewijn de muzikale leiding. Met elkaar bereiden ze zich voor op een mooi concert.

Het programma van het concert is gevarieerd en heeft een thematische opbouw die past bij het christelijke karakter van het koor. Er wordt gezongen over Gods liefde voor de mens die zichtbaar is in de schepping maar ook in de bevrijding door Jezus Christus. Sfeervolle, meditatieve liederen uit Taizé als ‘Ubi Caritas’ en ‘In de Heer vind ik heel mijn sterkte’ worden omspeeld door Susanne Wendler op fluit en Theo-Hans Kuijvenhoven op hobo. ‘Te ensalzaré Senor’ is een levendige compositie voor koor, solisten en cello. Bassolist Coert van den Berg zal in dit stuk de rol van de cantor laten klinken en cellist Diederik van Dijk bespeelt de cello. De prachtige klank van de cello zal deze avond ook te horen zijn in een Prelude van J.S. Bach. De scheppingspsalm 8 zal op diverse manieren uitgevoerd worden, in koorzang en solistisch. Organist Stefan Heinen zal deze psalm, samen met de instrumentalisten, ten gehore brengen in een bewerking van Sietze de Vries.

Na een blok Nederlandstalige geestelijke muziek als ‘Wonderwereld vol geheimen’ en het bekende ‘Hoe groot zijt Gij’ zal er muziek van Joseph Haydn klinken. Sopraan Alice van de Geest zingt de aria ‘Nun beut die Fluhr’ uit ‘Die Schöpfung’. Het bekende duet ‘Von deiner Gut’ wordt door bas en sopraan samen met het koor uitgevoerd. De lofprijzing gaat verder in het vrolijke ‘Look at the world’ van John Rutter. Het concert wordt besloten met muziek van Gordon Young, een Toccata in C op orgel en het lied ‘Now let us all praise God and sing’.

Wie nieuwsgierig is naar dit bruisende concert is welkom op zaterdag 19 november om 19:30 uur in de Zuiderkerk. Medewerking verlenen: Alice van de Geest, sopraan; Coert van den Berg, bas; Susanne Wendler, fluit; Theo-Hans Kuijvenhoven, cello; Diederik van Dijk, cello; Stefan Heinen, orgel en Bert Koelewijn, vleugel.

Dit artikel verscheen op 16 november 2016 in De Bunschoter

Meer informatie over dit concert?
Lees het in de agenda

Meer actueel nieuws over Hetty Koelewijn?
Kijk op de facebookpagina van Muziek- & Zangschool Hetty Koelewijn

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *